Klima og Energi

De Konservative er et grønt parti.

Energi- og klima-politik hænger sammen, idet klimaudfordringerne udspringer af vores energiforbrug.

Klimapolitikken er nødt til at tage sociale og økonomiske hensyn, så økonomien stadig hænger sammen, både for borgerne, virksomheder og kommunen.

Folketinget vedtog i 2020 den danske klimalov. Formålet med loven er, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990, og at Danmark skal være et klimaneutralt samfund i senest 2050.

Så det er en ”bunden” opgave for kommunen, at reducerer udledningen af drivhusgasser.

Kommunen har gjort det rigtig godt de sidste år, men vi skal fortsat have fokus på området.

Vi skal alle – kommunen, institutioner, virksomheder og borgere – tage et ansvar, og hele tiden tilstræbe energirigtige handlinger.

Kommunen skal støtte de ”sunde vaner” igennem oplysninger kampagner/undervisning, men det er også vigtigt at de ”Sunde vaner” er økonomisk attraktive og effektive.

Kommuens Teknikudvalg udarbejder forslag til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen om mål, planer og politikker inden for klima (sammen med Miljø og og bæredygtighed).

Budgettet – se nedenfor – er i 2025 på 17 mio (det skal også dække indsatsen indenfor “Klima og Natur”).

Budget Klima, Miljø og Natur Lyngby-Taarbæk. Anders Kjærulff

Udover ovenstående vil der også være midler fra andre områder – bla. indenfor drift af ejendomme.

CO2-udledning

Den største CO2-kilde i vores kommune er afbrænding af gas. Derfor er den fortsatte udrulning af fjernvarme afgørende for klimaplanen. Ved fuld fjernvarmeudrulning kan kommunen spare 86.500 tons CO2-udledning.

Transportsektoren er også en stor CO2 kilde, hvor der er flg. indsatsområder:

  • Alle busser skal anvende emissionsfri drivmiddel (el-busser).

  • Vi ønsker at fremme brugen af offentlig transport. De store udgifter til Letbanen har desværre betydet, at to buslinjer er blevet nedlagt for at holde udgifterne i ro.

    Vi var imod Letbanen, men nu gælder det om, at få det bedste ud af det. Dvs. arbejde for, at der er et godt passager-grundlag for Letbanen, samtidig med at den samlede kollektive trafik er effektiv og attraktiv.

  • Det en mærkesag, at vi skal have flere el-ladestandere – vi skal være den kommune med flest antal ladestandere per borger.

  • Cyklen er vigtig brik i vores bæredygtige kommunen – cyklen spiller en afgørende rolle i samspil og balance med øvrige transportmidler.

    Den samlede turandel for cykler i Lyngby-Taarbæk Kommune er det seneste år steget fra 12,8% til 14,4%. Målet i kommunens cykelstrategi er, at 21% af alle ture i Lyngby foregår på cykel i 2032.

    Det skal generelt være både attraktivt og trygt for alle at cykle i kommunen. Derfor skal der sættes ekstra fokus på at forbedre vilkårene for cyklister.

Energi-forbruget

Vi skal alle søge at reducere energiforbruget. Her er det vigtigt, at kommunen løbende vurderer energirenoveringer af kommunale bygninger, samt vurderer om man ved sammenlægning af lokationer kan spare energi.

Der skal også løbende vurderes om der kan produceres energi med alternative energikilder. Det kan f.eks. være solenergianlæg på bygninger.

Affaldssortering og genbrugsplads

En effektiv affaldshåndtering er vigtig for at reducere CO2-udledning og fremme et cirkulært økonomisk system.

Vi skal forbedre genanvendelsesordninger og sikre, at flere materialer genbruges. ”Repair Café Lyngby” på Rustenborgvej er et godt eksempel på, hvordan vi kan komme ”smid væk”-mentaliteten til livs.

Vi skal reducere mængden af affald der sendes til deponi, gennem uddannelses- og oplysningskampagner.

Vi er i gang med at laver planer for en ny større genbrugsplads – hvor der er mere plads til bæredygtighed, affaldssortering, undervisning og genbrugskiosker.

Spildevand

Vi oplever flere skybrud, som udfordrer kloak-systemet. Tømning af kloakbrønde skal opprioriteres.

Billedet nedenfor illustrerer kompleksiteten af kloaksystemet. De grønne ledninger er fællesledninger – dvs. der både er regnvand og kloak. Fordelen ved at separere regnvandet er, at vores kloak ikke løber over, og at vores spildevandsanlæg skal behandle mindre mængder.

Kloaksystemet Lyngby-Taarbæk, Anders Kjærulff, Kandidat KV25

Rensning af spildevand er en energitung proces, og skal derfor også optimeres.

I områder, der er egnede, skal borgere opfodres til at etablere egne nedsivningsanlæg. Der skal indføres en tilbage-betalingsordning for en del af kloaktilslutnings-bidraget, hvis man håndterer regnvandet på egen grund.

Vi skal indtænke LAR-løsninger (”Lokal Afledning af Regnvand”), så regnvand afledes lokalt så vandet er forsinkes, fordampes eller siver ned i undergrunden lokalt, så det ikke belaster spildevands-systemet.

Samtidig kan regnvandet udnyttes til at danne mere grundvand og være til gavn for plante- og dyrelivet. Der er flere projekter i gang – herunder genetablering af en vandfyldt fæstningskanal i det centrale Lyngby.