Mine værdier

Jeg er præget af min opvækst på landet, mine år i forsvaret, og de 30 år jeg drev egen virksomhed.

Når man arbejder og har børn er det svært at finde tid til politik – det genkender mange sikkert.

Når man sidder i kommunalbestyrelsen, skal man have tid til det, idet der er tale om komplekse forhold, hvor der jongleres med milliarder af kroner.

Jeg solgte virksomheden for nogle år siden, og er uden for arbejdsmarkedet, og kan nu bruge alt min tid på politik.

Nedenstående giver et indtryk af den politik jeg står for.

Tolerance

Vi er forskellige – og for at forskellige livsanskuelser kan sameksistere, er det vigtigt at fremme tolerance og gensidig respekt.

Det handler om at give plads til alle, uanset baggrund, tro og overbevisning – så alle føler sig trygge og anerkendte, og hvor hvert individ har mulighed for at udfolde sit fulde potentiale.

Det er altid “sorte” kræfter, som vil prøve at splitte os i grupperinger og puste til misundelse og strid – dem skal vi kæmpe imod.

Fælles kultur

Når vi dyrker en fælleskultur, understøtter vi stærke sociale relationer og samhørighedsfølelse. Dette skaber en følelse af tryghed, tillid og forankring, hvor alle borgere føler sig inkluderet og anerkendt.

Når danskerne regnes for nogle af de mest lykkelige i verden, skyldes det i høj grad den tryghed og tillid, der er imellem os. Tilliden er resultatet af vores fælles kultur.

Hvis man er rundet af en fremmed kultur, skal man også kunne favne fælleskulturen – vi har et fælles ansvar for at samfundet lykkedes.

Mest mulig frihed til mennesket og virksomheder

Alle mennesker i samfundet træffer deres egne valg, udtrykker sig og lever deres liv uden unødige begrænsninger fra andre. Friheden skal forvaltes på en ansvarlig måde, så der ikke opstår konflikter mellem mennesker og grupperinger.

Den samme balance mellem frihed og ansvar gælder også for virksomheder, som skal have gode betingelser for at skabe vækst, og samtidig tage ansvar for deres ansatte, samfundet og miljøet.

Det enkelte menneskes moral og ansvarlighed er grundlaget for, at vi behandler hinanden værdigt og respektfuldt.

Endelig skal der være tillid til, at vores politi og retsvæsen effektivt kan slå ned på dem, der ikke overholder vores love.

Familie og børn

Familien – uanset type/art – er en af samfundets byggesten, hvor vi skal trives.

Der hviler et stort pres på børnefamilier – skilsmissestatistikkerne taler deres tydelige sprog: De fleste skilsmisser sker i børnefamilier med to børn under 5 år.

For børnenes skyld – og vores fremtid – skal vi værne om vilkårene for børnefamilier.

Langt de fleste børn trives og oplever kun det, som er almindelig modgang i livet. For disse børn er pædagogik og en god forankring i familie-, skole- og fritidsliv ofte et tilstrækkeligt sikkerhedsnet.

Derfor skal vi sikre gode rammer for børns udfoldelse og have fokus på, at alle børn indgår i gode netværk.

Det gælder om at “fange” mistrivsel tidligt, så alle skal kunne få hjælp på alle niveauer – også uden at have en diagnose!

Familien/barnet skal kunne få hjælp fra “netværket”: kommune, skole, frivillige, kirke og foreninger.

Trivsel er et meget kompliceret område og må tage udgangspunkt i hver enkelt person, men følgende sag illustrerer, at løsninger nogle gange er simple. Sagen omhandler en teenager, der blev henvist til psykolog grundet depression. Efter første konsultation konkluderede psykologen, at teenageren ikke havde brug for psykologhjælp, men at motion ville have en gavnlig effekt!

Der har været en tendens til, at man først kunne få rigtig hjælp, når man fik en diagnose – det er en af årsagerne til, at psykiatrien er presset – og at vi måske ikke tilstrækkeligt kan støtte de børn, som er værst udsatte.

Det er meget vigtigt, at vi kan prioritere støtten til de familier/børn, der har brug for det – hvis vi ikke “fanger” dem og hjælper dem tilstrækkeligt, så er konsekvenserne alt for store.

Vi har alle et ansvar – i hver eneste kontakt med børn og unge kan vi trække i den rigtige retning.

Det er en stor ulykke for både barnet og samfundet, hvis vi ikke opdager mistrivsel og hjælper børn og unge tilstrækkeligt.

Kommunens drift

Jeg har drevet virksomhed i 30 år og har stor erfaring med drift og økonomi. Det betyder også at kommunens drift har min bevågenhed.

Vi har ikke råd til alt – ressourcer vil altid være begrænsede!

Politikere er valgt for at prioritere ressourcer, og skal løbende vurdere hvor de næste 1.000 kr bedst anvendes.

Det er en selvfølge, at kommunens service og drift skal være effektiv og tilpas dimensioneret.

Jeg mener, at ineffektivitet oftere er et resultat af dårlig organisering/miljø samt forkerte metoder og værktøjer…og lad os være ærlige…der vil altid være nogen ineffektivitet..vi er mennesker der laver fejl!

Nogle fokuserer på sygefraværet hos kommunens ansatte, som i 2023 var på 14,6 sygedage pr. år. Det placerer os midt iblandt landets kommuner. Den kommune med det højeste sygefravær har 20,4 dage om året, mens den med det laveste har 11,8 dage. I det private erhvervsliv ligger tallet på 8,2 dage om året.

Jeg mener ikke, at sygefraværet bør være det primære fokus. Det afgørende er at skabe gode arbejdsmiljøer og rekruttere ansatte, der passer ind.

Jeg mener også at der er mange andre steder, hvor man kan finde effektivitsforbedringer der “batter” – f.eks. anvendelse af ny teknologi (IT, robotter og AI).

Kommunens ansatte arbejder hårdt og er ikke den gruppe, man skal forfølge i effektivitetens navn. Kommunens ansatte skal have gode vilkår, og vi skal alle – politikere, ansatte og borgere – have en værdig og respektfuld omgang med hinanden.

Et godt arbejdsmiljø er en forudsætning for effektiv drift og for at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Politik-områderne: